Начало / Велмар Консулт / Услуги / НОВИНИ Велмар Консулт

Ратифицирана е Морската трудова конвенция (MLC, 2006)

 

Морската трудова конвенция (MLC, 2006) вече е ратифицирана от 30 държави и се предвижда  да влезе в сила  месец август 2013 година.

 

Конвенцията ще засегне правата на 1,2 милиона моряци по целия свят.

 

Международната организация на труда (ILO) прие 30-те ратификации на Морска трудова конвенция (МLC, 2006) след като беше изпълнено и последното условие на първият стандарт в световен мащаб, който свързва континенти и океани.

 

„Това е страхотна новина за 1,2 милиона моряци по целия свят", каза Директорът на Международната организация на труда Генерал Хуан Сомавиа. „Това беше мечта за Международната организация на труда още от 1920 година и отдавам почит на Международната морска общност, че я превърнаха в реалност."

 

Морската трудова конвенция (MLC, 2006) беше приета единодушно през 2006 година, но имаше още две условия, които трябваше да се изпълнят, за да може тя да влезе в сила. След като Руската Федерация и Филипините ратифицираха Конвенцията, те всъщност бяха и последните 2 страни, необходими за изпълнение на изискването от минимум 30 държави членки на Международната организация на труда, които да ратифицират Конвенцията. Другото условие, което беше гласувано през 2009 година, даващо право за приемане на Конвенцията е страните, които са я ратифицирали да съставят  33 % от общия световен корабен тонаж..

 

Тридесетте членуващи държави представляват почти 60% от общия корабен тонаж в световен план. Това означава, че моряците, работещи на половината от корабите по света ще бъдат обхванати от новата Конвенцията. „Това е забележително постижение" - заяви г-н Сомавиа. „Не само поради факта, че тези първи 30 ратификации, представляват почти всеки регион на света, но и поради това, че нивото на тонажа е почти 2 пъти над необходимото количество."

 

Морската трудова конвенция определя минималните изисквания към почти всички аспекти от трудовите условия при наемане на моряците на работа, нормите за работно време и почивка, жилищни условия и средствата за възстановяване и отдих, снабдяването с храна и вода, безопасните и здравословни условия на труд, медицинско обслужване, благосъстоянието и социалното осигуряване.

 

„Отделено е специално внимание и на разпоредбите относно процедурите за подаване на жалби от моряците на борда на кораба и на брега, юрисдикцията и контрола на корабите от страна на администрацията на флага." - заяви Клеопатра Думбиа - Хенри, Директор на отдела по Стандартизация от Международната организация на труда.

 

Това сертифициране също така ще улесни  инспекциите на корабите. Конвенцията изцяло разчита на системата, която позволява инспекциите да се осъществяват в други държави, известни още и като - инспекции и проверки от страна на пристанищните власти. Също така има и механизъм, който записва жалбите, подадени от моряците, както и докладите от системата, която открива аварии без значение, в коя посока плава кораба.

 

„Проверките на условията на труд и сертификационната система са голяма крачка напред в предприемането на конкретни и специфични действия, като по този начин те откликват на изключително сериозните проблеми, които възникват от различните корабособственици и неспособността на някои държави да докажат, че техните кораби отговарят на международните стандарти за качество в корабоплаването." - каза още Думбиа-Хенри. Тя допълни, че корабната индустрия е изиграла съществена роля при въвеждането на Морската трудова конвенция от момента на одобрението й до последващото й законово ратифициране.

 

Съгласно Морската трудова конвенция (MLC, 2006) всеки моряк има право на:

 

Безопасно и сигурно работно място, отговарящо на изискванията на стандартите за безопасност;

 

    Коректни трудови взаимоотношения;

    Добри условия за работа и живеене на борда на кораба;

    Опазване на здравето, медицинско обслужване, осигуряване на благосъстояние и други форми на социално осигуряване.

 

Страните, които са ратифицирали Морската трудова конвенция (MLC, 2006) са:

 

Либерия, Маршалски острови, Бахамски острови, Панама, Норвегия, Босна и Херцеговина, Испания, Хърватия, България, Канада, Свети Винсент и Гренадини, Швейцария, Бенин, Сингапур, Дания, Антигуа и Барбуда, Латвия, Люксембург, Кирибати, Холандия, Австралия, Свети Китс и Невис, Тувалу, Того, Полша, Палау, Швеция, Кипър, Руска федерация, Филипини.

 

В момента, в който Морската трудова конвенция влезе в сила, ще замени 37 действащи морски конвенции на Международната организация на труда и препоръки, приети през 1920 година.

 
web design by MARKET® WebBuilder